W tym odcinku pokazuje Wami jak ręcznie zrobić eko prezenty używając rzeczy dostępnych w Waszym domu. Tanio i zielono:-)

 

DOMOWE PRZEPISY NA EKO PREZENTY

Peeling Cukrowo-Cytrynowy z listkami Verbeny

Mieszamy: cukier, olejek trawy cytrynowej, zgniecione suszone liście werbeny, olej roślinny (oliwa z oliwek, nasion winogron, słonecznika) krople olejku eterycznego cytronelli, witaminę E, sok z cytryny i skórka z cytryny (jeśli chcesz stworzyć kolorowe paski dodaj kilka kropli żółtego barwnika do żywności do połowy mieszaniny) Ilość każdego składnika będzie zależeć od wielkości słoika oraz od intensywności zapachu, którą pragniemy uzyskać.

Peeling Cukrowo – Kawowy

Mieszamy: surowy cukier trzcinowy, wanilię (świeże laski lub organiczny ekstrakt waniliowy), olej roślinny (oliwa z oliwek, nasion winogron, słonecznikowy) witaminę E. Do połowy mieszanki dodajemy fusy z kawy pół na pół. Ilości każdego składnika będą zależeć od wielkości słoika.

Peeling Lawendowy z Soli Morskiej

Mieszamy: sól morską, krople olejku z lawendy, różne suszone rozdrobnione zioła, olej roślinny (oliwa z oliwek, nasion winogron, słonecznika) witaminę E (jeśli chcesz stworzyć kolorowe niebiesko-białe paski dodaj kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego do połowy mieszaniny) Ilość każdego składnika będzie zależeć od wielkości słoika oraz od intensywności zapachu, którą pragniemy uzyskać.

Mieszanka na Bezglutenowe Wegańskie Ciasteczka Czekoladowe

Co będzie potrzebne:
1 szklanka mąki bezglutenowej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku, 2 łyżeczki mielonych nasiona lnu, 1/2 szklanki posiekanych orzeszków , 3/4 szklanki cukru, 3/4 wegańskie płatki czekolady (opcjonalnie: cynamon, inne orzechy, cukierki pudrowe wegańskie)
– Czysty pusty słoik z pokrywką (taki aby pomieścił 3 1/2 filiżanki produktów)
– Kawałki wstążeczki i tkaniny (Zbieraj je przez cały rok z różnych prezentów)
– Etykiety z napisaną instrukcją można wydrukować w domu lub ozdobić ręcznie papier i przymocować do słoika.

1) Układanie składników. Zrobić lejek z papieru, wsypywać do słoiczka kolejno składniki aby uzyskać kolorowe warstwy. Wystarczy zwinąć kartkę papieru w stożek i odciąć dno.

2) Warstwy : mąkę dajemy jako pierwszą potem sodę, sól i mielony len. Następnie dodać orzeszki Pekan i użyć łyżki aby ładnie rozłożyć je na boki tak, aby były widoczne. Dodać cukier, potem płatki czekolady, na końcu szczelnie zamykamy słój.

7) Na metce możesz napisać co chcesz, ale na pewno powinna zawierać przepis. Np : „Mieszanka na Bezglutenowe Wegańskie Ciasteczka Czekoladowe”

– Dodaj 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1/4 szklanki mleka sojowego i 1 łyżeczkę wanilii. Zmieszaj wszystko razem. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem. Piecz 10 minut w 180C”

PAPIEROWE ANIOŁKI

1. Przenieś wzór aniołka (ściągnij go tutaj) na papierowy talerzyk (możesz użyć kalki). Użyj ostrego nożyka. Wycięcia na skrzydła są różne, jedne będzie widoczne z wnętrza, a drugie z zewnątrz. Krawędzie upiększa się dekoracyjnym dziurkaczem.

2. Z aniołem skierowanym do siebie, kształtuj spódnicę na stożek. „Zapnij” skrzydełka z tyłu. Zrób wizytówkę z kawałków kolorowego papieru owiń ją w okół talii aniołka..

Dziękujemy Martha Stewart!